Stichting Focus On Education is per 1 januari 2024 gestopt.

20120302 - Bezige Bijen

Bezige Bijen

Bezige bijen
MAART 2012 REDACTIE MAGAZINE 2 Mar 2012
Tags: vrijwilligerswerk

We wisten allang dat hulp-doe-het-zelvers bevlogen types zijn, maar nu is het ook wetenschappelijk bewezen. Oprichters van kleinschalige hulporganisaties besteden zo’n 46 uur per maand aan hun project. Dat maakt hen dubbel zo actief als de gemiddelde vrijwilliger. Bovendien: hoe kritischer ze zijn op officiële hulp, hoe actiever. Een (vakantie)reis is vaak de aanleiding om te starten. Een persoonlijke band met het land is belangrijk en vrijwilligers krijgen een warm gevoel als ze zien dat hun inzet loont. Klopt dit profiel in praktijk? MyWorld nam bij drie vrijwilligers de proef op de som.

Wie Jacques (64) en Marijke den Ridder (65), financieel adviseur en lerares, gepensioneerd Stichting Focus on Education met warme gloed horen praten over “Als we zien dan dat scholen vol zitten”

Marijke: “Tijdens een reis door India lazen we in de krant over een schooltje met erbarmelijke omstandigheden. We scheurden het artikel uit en namen het mee in onze rugzak. Bij thuiskomst hebben we de journalist opgespoord. Hij nodigde ons uit op het schooltje en toen is het allemaal begonnen. Jacques: “Inmiddels hebben we onderwijsprojecten in Congo en India. We kunnen niet meer alle scholen elk jaar bezoeken. Het zijn er teveel geworden.” Marijke: “Als we zien dat de klassen vol zitten – ook met meisjes, willen we eigenlijk zo snel mogelijk naar huis om nieuwe projecten op te zetten.” Jacques: “Voor de Rabobank heb ik veel op Sri Lanka gewerkt, met microkredieten. Ik draag graag kennis over op mensen die er echt behoefte aan hebben.” Marijke: “In de regio Breda halen we geld op met sponsortochten en andere creatieve acties. We hebben allebei een weektaak aan de stichting. Vrienden en familie krijgen wel wat minder aandacht. Maar we doen het heel graag.” www.focusoneducation.nl

www.ncdo.nl Onderzoek 57 ‘Veel, meer, meest’