Stichting Focus On Education is per 1 januari 2024 gestopt.

20100513 - De kracht van de droom

De kracht van de droom

‘t Carillion, donderdag 13 mei 2010

Door Johan van der Vlist.

MAMUDA – Het is 1996 als Jacques en Marijke den Ridder tijdens een vakantie in Gambia met de tuinman van het hotel in gesprek raken. Deze tuinman, Sulayman Bah, vertelt hun dat hij geen geld krijgt van het hotel omdat de zaken slecht gaan. Dat hij het werk toch blijft doen, komt omdat hij hoopt dat het tij zal keren en hij dan toch weer geld zal krijgen. Jacques en Marijke den Ridder, inmiddels bekend van Focus on Education, verifiëren het verhaal van Sulayman Bah wat blijkt te kloppen. 

Benieuwd naar de compound in het dorpje Mamuda waar Sulayman woont, vragen zij of ze een kijkje mogen nemen daar. De beelden van mensen met armen en benen als luciferhoutjes en het wonen in armoedige krotten met maar voor één minimale maaltijd per dag geld zoals Jacques en Marijke die kennen van tv, grijpen hen erg aan. Ze schenken de dorpelingen wat eten, veel meer konden ze niet doen. Wel namen ze zich voor thuis vanuit Holland te proberen iets voor Sulayman en zijn mede-dorpelingen te organiseren, het feitelijke begin van Focus on Education. Erg makkelijk iets van de grond krijgen, bleek tegen te vallen mede door de afstand, zodat ze bijna de hoop al hadden opgegeven. Dat Jacques en Marijke onlangs teruggekomen zijn uit Gambia waar ze in Mamuda de opening van een terrein met diverse faciliteiten voor de compound waar Sulayman woont, is te danken aan een droom van de Gambiaan. Een droom waarvan hij zelf altijd al wist dat hij op een dag zou uitkomen.

Jacques en Marijke den Ridder hielden wel contact met Sulayman Bah gedurende al die jaren na 1996 maar echt concreet iets voor hem doen lukte niet. Wel ontvingen ze destijds een bedrag van 750 gulden van de Vincentius Vereniging Breda, maar zelfs dat geld wisten ze niet op de plaats van bestemming te krijgen. Als Marijke een artikel leest in dit weekblad over een tandartsassistente die in Gambia werkt, zoekt ze contact met haar. Het is Ineke Evegaars uit Lage Zwaluwe. Gedurende een aantal jaren is Ineke de contactpersoon in Gambia, van het geld start Sulayman een een kiosk. Van de paar artikelen die hij verkocht in zijn kiosk moest een hele familie leven, een moeilijke zaak.  Na een inzamelingsactie werd het assortiment in de kiosk wat uitgebreid en had Sulayman een iets beter bestaan. Bovendien was het een leerproces voor hem, hij leerde handel drijven. Niet alleen Jacques en Marijke waren erg onder de indruk van de keihard werkende Gambiaan, maar ook Ineke Evegaars. Pas toen kwam Sulayman Bah met zijn droom op de proppen, een droom die hij altijd had verzwegen…..

Daar kun je alleen maar van dromen.

Zowel de vader als de opa van Sulayman Bah waren kruidendokters, medicijnmannen eigenlijk. In buurland Senegal had Sulayman een opleiding gevolgd in kruiden-geneeskunde, zijn kiosk liet hij drijven door zijn familie. Deze studie, aangevuld met de kennis van zijn voorouders, wilde Sulayman graag gebruiken om mensen in zijn dorp te behandelen en genezen met als achterliggende gedachte de kennis voor zijn land te behouden. Waar Sulayman van droomde was een stuk grond om diverse kruiden te kunnen verbouwen, met daarbij een waterput en een ruimte om les te geven. Van alles probeerden Jacques en Marijke den Ridder om dit te verwezenlijken, echter zonder resultaat. Tot….. de deurbel ging in Terheijden en Ton van Bragt en Corné Bastiaansen zich meldden met het idee om hun deelname aan de Amsterdam-Dakar Challenge in het teken te stellen voor een goed doel. Als zij horen over de droom van Sulayman zijn beiden niet alleen meteen enthousiast, maar zetten ze extra in voor nog meer sponsorgeld. Nogmaals ging de deurbel. José van den Diepstraten die vaak droomde over water, stond op de stoep met de vraag of Focus on Education soms ergens een waterput nodig had. Ook door haar bijdrage werd het bedrag voor de droom steeds groter en vervolgens door de inmiddels benaderde organisatie De Wilde Ganzen, zelfs verdubbeld! De laatste extra ‘boost’ kwam van het COS Brabant, Centrum voor Internationale Samenwerking, wat zich inzet voor initiatieven voor iedereen in Brabant die iets onderneemt op het gebied van ontwikkelingshulp. Zij stelden het project centraal in de campagne ter gelegenheid van Wereld Voedseldag (16 oktober red.).

Droomland.

Het gehele project werd tot vorig jaar begeleid door Ineke Evegaars tot aan het ontwikkelen van het terrein in 2009. Helaas verhuisde Ineke vanwege haar werk naar een ander land maar niet voordat zijzelf had gezorgd voor een vervangster; Loes Kok die ook in Gambia woont. De droom van Sulayman Bah is inmiddels geheel verwezenlijkt met een tuin die is aangeplant, een woning met een leslokaaltje en een waterput met een irrigatiesysteem. In april waren niet alleen Jacques en Marijke aanwezig bij de feestelijke opening, maar ook Piet en Rens Weterings uit Terheijden die toevalligerwijs in dezelfde week op vakantie waren in Gambia en al sponsors waren van het project.  Een droom die dus uitkwam dankzij velen in de gemeente Drimmelen en wijde regio zoals enkele scholen in Breda.


FOTO; Officiële opening van de botanische tuin in Gambia op 11 april 2010. Links Sulayman Bah, rechts zijn vrouw Sallah. Hun dochtertje in het midden heet Maryama, genoemd naar Marijke den Ridder.