Stichting Focus On Education is per 1 januari 2024 gestopt.

20101209 - Scala zet zich in voor ex-kindsoldaten Congo

Scala zet zich in voor ex-kindsoldaten Congo

BN De Stem, 09-12-2010

TETERINGEN – Deze week reed er een vrachtwagen met vijf kisten vol materiaal voor de deur bij vmbo-school Scala in Teteringen. Met de spullen is een grote tentoonstelling ingericht in de aula over ex-kindsoldaten in Congo.

De school voert samen met stichting Focus on Education uit Terheijden actie om de ex-kindsoldaten een opleiding te geven. Het doel is geld in te zamelen voor lesmaterialen voor een medical school. Daar kunnen voormalige kindsoldaten en weeskinderen een opleiding krijgen tot bijvoorbeeld verpleegkundige of doktersassistente.

Voor deze actie heeft het Rode Kruis de tentoonstelling Kind onder Vuur uitgeleend. De expositie is tot 24 december te zien in de aula van Scala en bestaat uit grote panelen met informatie en foto’s van kindsoldaten. Ook is er een echte vluchtelingentent opgezet en een nagemaakte gevangenis.

Dankzij de hulp van Focus on Education is in 2009 al een basisschool met vervolgopleiding gefinancierd in Kiliba, een kleine plaats in Oost-Congo. In de school krijgen kinderen van vijf tot vijftien jaar een opleiding en daarmee een kans op een betere toekomst. De school heet ‘Farm of Hope’.

In samenwerking met een Congolese partner wil de Terheijdense stichting de school uitbreiden met een kleine kliniek en laboratorium. De financiering van de gebouwen is ver rond, maar er is nog geld nodig voor de inrichting, leermiddelen en laboratoriummaterialen. De leerlingen van Scala gaan zich hiervoor inzetten. Ze gaan zwemmen, lopen en schaatsen en zoeken hiervoor sponsors. Warchild ondersteunt het project met lesmateriaal.