20091008 - Focus on Education steekt (ex)kindsoldaten helpende hand toe

Focus on Education steekt (ex)kindsoldaten helpende hand toe

‘t Carillion, 08-10-2009

door Johan van der Vlist

TERHEIJDEN – Schorpioenen, muskieten en de altijd aanwezige dreiging van rebellen. Verder verstoken zijn van elektriciteit, eten en zelfs water. Jacques en Marijke den Ridder kunnen erover meepraten. Toch, waar hachelijke momenten werden beleefd tijdens hun projectbezoek aan Congo, zijn het de mooie momenten die de overhand hebben of, zoals ze het zelf zeggen; “We hebben er een heel goed gevoel aan over gehouden.” Van 15 t/m 27 september brachten zij een bezoek aan Congo om met eigen ogen te zien wat er bereikt en gerealiseerd is met het sponsorgeld van Stichting Focus on Education. 

Haast onbegaanbare wegen waardoor het busje strandde en er in een pikdonkere nacht urenlang voor een schooltje moest worden gewacht. Enige gezelschap; de muskieten. Een hele dag zonder eten waarvan Marijke zegt; “We konden ons prima inleven in de Afrikaanse kinderen die het heel dikwijls een dag zonder eten moeten doen.” Emmers smerig uitziend water bedoeld om jezelf op te frissen waar je maar amper je hand in durft te steken. ‘s Nachts bij het flauwe schijnsel van een zaklamp een schorpioen zien lopen in je bed, wat niet veel meer was dan een kaal matrasje! De klamme temperatuur en de altijd aanwezige dreiging van rebellen én muskieten en daarmee natuurlijk malaria. Een reis naar en door Congo is bepaald geen vakantietrip. Dat Focus on Education goed werk verricht in het land, lijdt geen twijfel. Door het bezoek kunnen zij, die het werk van deze stichting een warm hart toedragen en steunen, inzicht verkrijgen, iets wat bij Focus on Education hoog in het vaandel staat.

Uit de school geklapt.

De door stichting Focus on Education gefinancierde Farm of Hope-school in Kiliba, een plaats in het oosten van Congo, biedt onderwijs aan maar liefst 535 kinderen. De opening van deze zevenklassige school werd verricht door Marijke en Jacques den Ridder. Het gebouw wordt optimaal benut. Zo wordt de school ‘s morgens gebruikt als basisschool en ‘s middag voor het voortgezet onderwijs, plus voor (ex)kindsoldaten. Speciaal voor deze laatste groep – de (ex)kindsoldaten dus – is er een nieuwe opleiding verpleging gestart met de naam; Institut Marie-Jacques Kiliba tot eer en genoegen van beiden. Voor de bouw van nog twee lokalen voor deze opleiding gaat de stichting op zoek naar sponsors. Andere opleidingen die in Kiliba al worden gegeven en waarvoor Marijke en Jacques de diploma’s mochten uitreiken aan geslaagden, zijn onder andere houtbewerken, computercursussen en kleding maken.

Geit met jong, fans van NAC.

Speciaal voor de (ex)kindsoldaten hadden Marijke en Jacques den Ridder van NAC Breda voetbaltenues meegekregen. In het kader ‘traumaverwerking’ krijgen deze kinderen voetbaltraining. Dat ze maar wat trots zijn op die outfits moge duidelijk zijn. De voetbalwedstrijd die Marijke en Jacques bezochten was dan ook een groot feest. Daar kon zelfs moeder geit die doodgemoedereerd het speelveld opliep met haar kroost om die daar te voeden, niets aan bederven. Voetballers in Congo kijken daar niet vreemd van op! Meer informatie alsmede foto’s van het projectbezoek aan Congo vindt u op www.focusoneducation.nl

FOTO; (ex)Kindsoldaten spelen in NAC tenue in Congo.