Stichting Focus On Education is per 1 januari 2024 gestopt.

20091020 - Jubileumconcert van Chordanova & uitreiking cheque t.b.v. projecten in Congo

Jubileumconcert van Chordanova & uitreiking cheque t.b.v. projecten in Congo.

20-10-2009

Beste lezer

Wat er eerder was, de muziek of het project?  De muziek dus, vertelde Chordanovalid Ineke Jumelet. Eerst was er dus het programma  met The Armed Man van  Jenkins vanwege het  jubileum van het koor.  Maar de leden wilden daar graag een project aan verbinden en dat werden de ex-kindsoldaten in Congo. Dinsdagavond  20 oktober werd tijdens de repetitie van Chordanova een cheque van duizend euro overhandigd aan Jacques en Marijke den Ridder van de Stichting Focus on Education.

Zaterdag 10 en zondag 11 oktober vierde Chordanova haar jubileum met een concert in de Mariakerk. Na het concert mochten bezoekers geld doneren voor Focus on Education. Deze stichting ondersteunt projecten in Congo met geld dat ze hier verzamelt.

Het betreft een onderwijsproject en in dit geval een medische beroepsopleiding. Doordat de kindsoldaten een goede opleiding krijgen kunnen ze een betere toekomst tegemoet zien. Daarnaast heeft  het straatarme Congo dringend behoefte aan medische zorg. Twee vliegen in één klap dus. Het ingezamelde geld wordt besteed aan de bouw van klaslokalen.

KINDSOLDATEN
Na vijf jaar oorlog heeft dit straatarme land miljoenen verweesde kinderen. Pastor Floribert Kazingufu is in 2001 begonnen met de stichting Chirezi en het project, ‘Farm of Hope, met als doel; scholing, voedsel, medicijnen en psychologische hulp aan de ex-kindsoldaten. De leerlingen die de opleiding gaan volgen hebben eerder al trauma-healing gehad. In Congo zijn ook veel ex-meisjessoldaten. Zij zijn de hardste werkers en enorm gemotiveerd om aan hun toekomst te werken. Er is heel veel belangstelling voor deze opleiding. De jongens en meisjes die de opleiding afgerond hebben moeten zich een jaar lang verbinden aan de stichting en zo bijdragen aan het opleiden van weer nieuwe leerlingen.

De stichting Focus on Education sponsorde al een 6-klassige basisschool en daarna een opleiding voor kleding- en houtbewerken. Dit voorjaar ontving de stichting een aanmoedigingsprijs van BN/De Stem. Focus on Education  werkt in nauwe samenwerking met War Child en Cordaid (Mensen in Nood) en plaatselijke hulpverleners. Het bestaat uit een kleine groep mensen die middels markten en lezingen op scholen, waarop dikwijls weer een sponsoring volgt, het geld bij elkaar verzamelt waarmee de werkers in Congo hun belangrijke werk kunnen doen.

Eén leslokaal kost € 5000,-  Met de collecte tijdens het concert en een bedrag dat nog in een pot zat van oud-verpleegkundigen van het Pasteur ziekenhuis en dat overbleef na het organiseren van een reünie, kan in ieder geval weer een stukje gebouwd worden aan de opleiding in Congo. Wie meer informatie over deze stichting wil kan het beste surfen naar www.focusoneducation.nl

Dinsdagavond 20 oktober werd tijdens de repetitie een cheque van duizend euro overhandigd door leden van Chordanova aan het echtpaar Jacques en Marijke den Ridder van de stichting  Focus on Education

Het bestuur van Stichting Focus On Education bedankt alle leden van Chordanova!