Stichting Focus On Education is per 1 januari 2024 gestopt.

Lotte en Mubalama

‘t Carillion , 18 oktober 2012

Door Johan van der Vlist.

TERHEIJDEN – “Ik ga een rommelmarkt houden en het geld gaat naar Mubalama!” roeptMumbalama uit Congo. Zijn droom... dokter worden een meisje onmiddellijk na de presentatie van Marijke den Ridder van stichting Focus on Education. Marijke hield de presentatie aansluitend aan de overhandiging van overbodige boeken door basisschool De Windhoek aan stichting Vluchtelingenwerk Drimmelen. (een verslag daarover vindt u elders in dit blad) Het meisje, leerlinge van deze school, was net als de andere leerlingen erg onder de indruk van de presentatie. Die ging over de 11-jarige Mubalama uit Congo voor wie de eveneens 11-jarige Lotte Brans uit Breda, zich inzet. Dat inzetten doet Lotte middels een door haar geschreven boek waarvan de opbrengst voor haar Congolese leeftijdsgenootje is.

Auteur Lotte Brans

Als zevenjarig meisje liep Lotte Brans uit Breda al met het idee: ‘Voor wie zou ik eens iets kunnen doen?’ Als ze via stichting Focus on Education hoort over de Congolese Mubalama is haar keuze snel gemaakt. Mubalama is namelijk een jongen wiens vader is overleden en wiens moeder de touwtjes niet meer aan elkaar geknoopt krijgt. Dat houdt voor Mubalama in dat hij niet naar school kan want bijvoorbeeld een schooluniform kopen kan zijn moeder niet voor hem. Lotte organiseert daarom een rommelmarktje waar ze spulletjes van zichzelf verkoopt. Via Jacques en Marijke den Ridder van stichting Focus on Education komt het geld inderdaad bij Mubalama en kan hij naar school. School is eigenlijk een te mooi woord voor het krot waarin les wordt gegeven, het is gebouwd van modderstenen. Tot overmaat van ramp stort de school tijdens een tropische regenbui in elkaar en kan er alleen nog buiten – en dus met droog weer – worden lesgegeven.

Doordat de opa van Lotte al eens een boek schreef, besloot Lotte dat ook te doen en de opbrengst ervan te doneren aan de nieuwe school in Congo. Het boek is inmiddels klaar en heeft als titel: ‘Het geheim van de Steenkikker’. Het idee daarvoor deed Lotte op toen ze afgelopen zomer met haar opa door het Mastbos fietste en bij een kikkervijver kwam. Mede door de opbrengst van het boek is de school van Mubalama inmiddels weer herbouwd, ditmaal met echte stenen. Ook is er wat meubilair aangeschaft zodat lesgeven weer mogelijk is. Lesgeven waardoor Mubalama misschien zijn droom om dokter te worden, kan verwezenlijken. Wie het (kinder)boek à 5 euro wil bestellen kan mailen naar: info@focusoneducation.nl Namens Lotte en Mubalama bedankt óf zoals het in Congo luidt: akili mali!