Stichting Focus On Education is per 1 januari 2024 gestopt.

20120509 - Wereldreizigster voor goede doelen

Wereldreizigster voor goede doelen

BN De Stem | Editie Oosterhout, 9 mei 2012 | Editie Breda, 10 mei 2012 | door Marja Klein Obbink

‘Ik word wel eens verliefd, maar daarna trek ik toch weer verder’. 

TERHEIJDEN – Ze heeft haar hart verpand aan Jaques en Marijke den Ridder van de stichting Focus on Education. De andere passie van Cinderella Servanckx is reizen en nog eens reizen. Die twee liefdes gaat ze combineren: op 20 mei vertrekt de 40-jarige Terheijdense voor een nieuwe wereldreis. Maar dit keer doet ze het anders: ze gaat op de fiets! En onderweg bezoekt ze de (onderwijs)projecten van de Terheijdense stichting. Om te kijken of alles goed gaat.

“Zij is onze ogen”, zegt Marijke den Ridder over plaatsgenote Cinderella , met wie zij en haar man Jacques in vijf jaar tijd een vriendschapsband hebben opgebouwd. Ontstaan nadat Cinderella in Made een bedankavond bezocht, waar Jacques en Marijke hun donateurs een film lieten zien over hun projecten in Afrika en Azië. “Ik was meteen verkocht”, lacht Cinderella aan tafel in de huiskamer van de Den Ridders. Zondag stapt ze op de fiets. Ze laat een lijst zien met de landen die ze doorkruist: er staan 34 namen op, in Afrika, Azië en het Midden-Oosten. Haar belangrijkste doel: een bezoek aan Congo, waar de stichting een school voor oorlogskinderen heeft opgezet. Cinderella : “Marijke geeft mij een lijst mee waar ik op moet letten. Of de spullen aangekomen zijn, hoeveel kinderen er in de klas zitten, et cetera.”

Vijf jaar geleden koos Cinderella nog voor het openbaar vervoer, nu doet ze het op de fiets. “Ik ben niet zo van de nieuwe media, maar ik kan er niet onderuit. Ik hou een weblog bij en op mijn helm draag ik een kleine videocamera. Iedereen kan mij dus volgen.”
Cinderella heeft in een ver verleden een kunstopleiding gevolgd. Tussen en tijdens haar reizen werkt ze. Wat een 40-jarige vrouw bezielt om te blijven reizen? Ze heeft geen nesteldrang, zegt ze lachend, en een hekel aan sleur. “Soms word ik verliefd, maar daarna trek ik toch weer verder. Ik wil geen voorspelbaar leven leiden.”

Zie voor Cinderella ‘s weblog: http://cyclingcindy.wordpress.com